Canon FF

Moderator: TakumarKid

Re: Canon FF

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 22 nov 2014, 17:59

Lepa Jorge! Končno ena s pravimi uličnimi milimetri. Kdaj pa pridejo tiste s A7 na vrsto?
Uporabniški avatar
TakumarKid

Kraj: Krasland

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 29 jan 2015, 21:13

Ena zgodnje jutranja iz Muggie (Milje). 5DmkII in Canon EF16-35 f4 IS kar iz roke

Slika
Uporabniški avatar
TakumarKid

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 11 feb 2015, 22:13

Te dni bodo v Cerknem oblast prevzeli laufarji. Pred mesecem so bili še na varnem v muzeju. Canon 5DmkII in EF24mm f2,8

Slika
Uporabniški avatar
TakumarKid

OdgovorNapisal/-a Big A » 23 feb 2015, 09:03

TakumarKid je napisal/-a:Snajperist Janko
Odličen in poceni srednjeformatni teleobjektiv 645 Mamiya 300mm f5,6 na Canonu 5DmkII

Slika

Objektiv na sliki zanesljivo ni Mamiya 300mm.
Tako izgledata Sigma 50-500mm in Sigma 150-500mm.
Aparat je gotovo Pentax.

lp

Andrej
Big A

OdgovorNapisal/-a mato » 23 feb 2015, 09:10

:D Andrej, slikano je z Mamiyo 300mm na Canonu, na sliki pa je Pentax z Sigmo!
Uporabniški avatar
mato

OdgovorNapisal/-a Big A » 23 feb 2015, 09:44

TakumarKid je napisal/-a:Še kombinacija, ki bo morda fene bolj zanimala. Canon EOS 5DmkII in FA31mm f1,8 Ltd. Objektivu ni kaj očitati, perfekcionisti se bodo morda zapičili v poudarjeno vinjetiranje, mene to ne moti. Ostrina kot mora biti že wide open.

Slika

Vinjetiranje je vidno. Predpostavljam, da je slika posneta pri maksimalni blendi, kjer se vinjetiranje še najbolj vidi. Če bi jo malo zaprl, bi izginilo. Pri takih scenah se temni vogali dostikrat pokažejo zaradi svetlobe, kjer vinjetiranja ne bi smelo biti.. kot je to vidno na sliki nekaj strani naprej.

lp

Andrej
Big A

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 23 feb 2015, 10:30

Fotka je posneta na f1,8. Tu je vinjetiranje očitno, čez palec ga je za cirka EV2 (dve blendi), kar je nekje v rangu podobno svetlih objektivov pri Canonu (28mm f1,8 in 35mm f2). Če kupim tak objektiv me pač zanima kako deluje na odprti blendi, ker na f8 se razlike praktično izničijo med vsemi objektivi. Ostrina je na sredini že dobra pri odprtem, robov nisem testiral, ker na f1,8 nimam navade fotkat motivov za katere nucam ostre robove. Tako kot pri vseh FA ltd objektivih je viden purple fringing, najverjetneje posledica senzorju neprilagojenih coatingov. Tudi pri recimo polno odprtem Canonu EF 100mm f2 (ki datira v leto 1991) se tale vijola rob kdaj pokaže.
Takole bom napisal o 31 ltd. Je dober objektiv, potreben prevetritve. Tak kot je danes je napram FF konkurenci na trgu občutno precenjen. Če bi mu poštimali coating, vgradili AF motorček in za lažjo uporabo odstranili fiksno senčilo (ki zna biti pri uporabi filtrov nadležno) je objektiv zagotovo še atraktiven.
Pri drugem posnetku, ki je narejen z EF24mm f2,8 pa je vinjeta tudi zato, ker je bil gor navit C-PL filter in to ne kaka slim verzija. Za ta objektiv ima Canon v aparatu tudi profil, ki vinjeto popravlja, a imam te zadeve vedno striktno na off.
Uporabniški avatar
TakumarKid

OdgovorNapisal/-a Big A » 23 feb 2015, 15:30

Glede vinjetiranja bo treba počakati, da pride novi FF Pentax aparat in da bo nekdo opravil meritve. Na Photozone je videti, da imata tudi top canikon objektiva 35/f1.4 s tem težave. Pri f1.8 imata podobne vrednosti vinjetiranja, polno odprta pa še nekaj več.. Boljši od obeh je Nikon, Sigma pa je le malo boljša od njiju. Se strinjam, da to ni velika težava, ker se to hibo zlahka odpravi s softverom v aparatu in/ali v postprodukciji. Isto velja za purple fringing. FA 35/1.8 je zaradi blende 1.8 približno polovico lažji in precej manjši od tistih z blendo 1.4.
Se vidi, da je FA 31 narejen po manirah stare šole. Ima ohišje v celoti narejeno iz aluminija, obroč za blendo, AF na kardan, optimalno izvedbo ročnega fokusiranja, kompaktnih mer in teže, zelen biser ob strani in tudi sicer je na pogled čeden objektiv. Če koga moti senčilo, ni problema.. ker se lahko popolnoma pogrezne v ohišje. Po konstrukciji se seveda precej razlikuje od novodobnih objektivov za brezzrcalnike. Ravno zato pa je eden redkih, ki se lahko v polni funkcionalnosti, vključno s kardanom za AF in z obročem za nastavljanje blende, uporablja na starih aparatih na film.

FA31 nimam, imam pa njegovega bratca FA 77. Opazil sem, da imata oba zelo podobne barve in prelivanja v neostrinah, ki slikam dajeta nekaj, kar je drugačno kot pri drugih. Pred kratkim so pri mnogih Pentax objektivih prenovili premaze in jim nadeli okrajšavo 'HD'. Me zelo veseli, da teh posegov pri FA limitedih niso napravili.
Big A

OdgovorNapisal/-a ploski4 » 23 feb 2015, 15:59

Glede sončne zaslonke od FA31; je fiksna in se je ne da odstraniti, niti pogrezniti. Zanimivo se mi zdi pa predvsem dejstvo, da sem pred leti razmišljal o nakupu, pa sem že imel DA35/2.4... Ko sem primerjal fotografije narejene z enim in z drugim, praktično nisem opazil razlike. pa ne, da bi bil DA35/2.4 tako zelo dober. Bil je soliden. Po mojem prepričanju bi morala biti za to razliko v ceni opazna razlika tudi za fotografe, ne le za fetišiste na kovinsko konstrukcijo. Govorim seveda na K5. Verjamem, da je na polnem senzorju FA31 boljši, a vseeno nisem prepričan, če je boljši za skoraj desetkratnik cene. Sicer ga je pa res prijetno v roke prijeti.
ploski4

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 23 feb 2015, 20:37

Big A je napisal/-a:Glede vinjetiranja bo treba počakati, da pride novi FF Pentax aparat in da bo nekdo opravil meritve. Na Photozone je videti, da imata tudi top canikon objektiva 35/f1.4 s tem težave. Pri f1.8 imata podobne vrednosti vinjetiranja, polno odprta pa še nekaj več.. Boljši od obeh je Nikon, Sigma pa je le malo boljša od njiju. Se strinjam, da to ni velika težava, ker se to hibo zlahka odpravi s softverom v aparatu in/ali v postprodukciji. Isto velja za purple fringing. FA 35/1.8 je zaradi blende 1.8 približno polovico lažji in precej manjši od tistih z blendo 1.4.
Se vidi, da je FA 31 narejen po manirah stare šole. Ima ohišje v celoti narejeno iz aluminija, obroč za blendo, AF na kardan, optimalno izvedbo ročnega fokusiranja, kompaktnih mer in teže, zelen biser ob strani in tudi sicer je na pogled čeden objektiv. Če koga moti senčilo, ni problema.. ker se lahko popolnoma pogrezne v ohišje. Po konstrukciji se seveda precej razlikuje od novodobnih objektivov za brezzrcalnike. Ravno zato pa je eden redkih, ki se lahko v polni funkcionalnosti, vključno s kardanom za AF in z obročem za nastavljanje blende, uporablja na starih aparatih na film.

FA31 nimam, imam pa njegovega bratca FA 77. Opazil sem, da imata oba zelo podobne barve in prelivanja v neostrinah, ki slikam dajeta nekaj, kar je drugačno kot pri drugih. Pred kratkim so pri mnogih Pentax objektivih prenovili premaze in jim nadeli okrajšavo 'HD'. Me zelo veseli, da teh posegov pri FA limitedih niso napravili.

Pa si kdaj pomislil, da vinjetiranje ni samo plod objektiva? Če pogledaš rezultate Sigme 35mm f1,4 na Nikonu in Canonu boš opazil, da so kar nekaj drugačni. Torej?
Purple fringing ni CA in ga je zelo težko, če ne celo nemogoče popravljat. Pa tudi mi ni jasno zakaj postavljaš Pentaxa ob bok f1,4 verzijam in nikoli ob veliko bolj primerljive f1,8 in f2 verzije. Veliko bolj primerljive ne samo zaradi podobne svetlobne moči tudi po namenu rabe so si precej bolj podobni kot tisti z f1,4. Tu imaš Nikona 28mm f1,8 in Nikona 35mm f1,8, pri Canonu sicer podpovprečnega 28mm f1,8 in dobrega 35mm f2 IS.
Uporabniški avatar
TakumarKid

OdgovorNapisal/-a Big A » 24 feb 2015, 08:47

Pentax ima v tem razredu več ponudbe. Poleg FA31 so še FA35/2, DA 35/2,4 in DA 35/2,8 macro ltd. Če bi rad primerjal, izvoli..
Big A

OdgovorNapisal/-a ploski4 » 24 feb 2015, 09:15

Big A, primerjaj, kolikor želiš. Trenutno v nikonovem lineupu: 28/1.8 AF-S, 28/2.8 AF-D, 28/2.8 AI-S (manual focus), 35/1.8 DX, 35/1.8 AF-S, 35/2 AF-D, 35/1.4 AF-S, 35/1.4 AI-S (manual focus), 40/2.8 AF-S DX MICRO.

Sicer pa sem mnenja, da je fajn imeti izbiro, a povsem zadosti je kupiti en objektiv, ki ti zadostuje. In če ti zadostuje f1.8, dobiš pri nikonu pač več za manj denarja. Lahko se strinjaš, lahko seveda ne. To je tvoje mnenje in izbira, zgoraj napisano pa moje mnenje. Jaz ti niti ne oporekam, le rad vidim, če se upoštevajo vsa dejstva pri presojanju... Meni osebno zadostuje f2.0 in za dva stotaka fotografiram z njim že 2 leti in sem super zadovoljen. Tako z ostrino, kot s fokusom in mehansko zgradbo. Tudi na FM2 deluje odlično... Če si pa želim recimo na nikon APS-C aparatu priljubljenega DA 35/2.8 ltd macro, lahko še vedno kupim ta objektiv v tokina preobleki za pol cene. ;)
Zadnjič spremenil ploski4, dne 24 feb 2015, 09:22, skupaj popravljeno 3 krat.
ploski4

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zrcalnorefleksni aparati

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost