Danes je 09 sep 2010, 11:48

Časovni pas: UTC + 1 ura

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: white balance cards
OdgovorObjavljeno: 08 mar 2010, 08:43 
Odsoten

Že večkrat sem zasledil, da nekateri za nastavljanje "prave" white balance vrednosti uporabljajo t.i. nevtralne white balance kartice. Zdaj pa me zanima, če se najde kakšen njihov uporabnik, ki bi lahko točneje povedal, koliko Pentax aparati grešijo pri WB vrednostih v danih pogojih?
Moj subjektivni občutek mi pravi, da na AWB dobim precej "hladnejše" slike ko je videt v živo.

Torej, lahko uporaba teh kartic pripomore k precej bolj realnim barvam slike, ali je nastavitev "na oko" dovolj dober približek?

Na vrh
 Profil E-mail  

Naslov prispevka: Re: white balance cards
OdgovorObjavljeno: 08 mar 2010, 09:46 
Odsoten

Odvisno od potreb, ane. Sam imam Whibalovo kartico v velikosti kreditne kartice. Pa jo uporabljam le takrat, kadar je pravilna nastavitev beline res kritična. Pri fotografiranju predmetov ali česa podobnega. Sicer se pač zanesem na svoje oko. Vedeti moraš, da ti bo uporaba WB kartice dala čisto nevtralno sliko. Kar pa pogosto sploh nočeš. Jesensko zlato jutro, večerni mrak, ... vse to so situacije, kjer ravno obarvanost svetlobe daje poseben 'mood' fotografiji. Tudi pri fotografiranju v dvoranah opažam, da vsaj malo rumenkaste svetlobe poveča občutek svečanosti dogodka (ponavadi nastavim belino iz kakšne bele srajce, nato pa zmanjšam efekt - ACDSee omogoča, da nastaviš 'procent' med izmerjeno belino v aparatu in tisto, ki jo izbereš ročno'). Pri kaki modni fotografiji ali fotografiji predmetov, bi jo pa verjetno kar uporabil.

Na vrh
 Profil E-mail  

OdgovorObjavljeno: 08 mar 2010, 12:48 
Prisoten
Uporabniški avatar

Kraj: Postojna - Ljubljana
Sivo kartico se da nadomestiti s katerokoli belo površino. Le osvetlitev mora biti taka, da se ta površina nahaja v srednji tretjini histograma. Pri primerni osvetlitvi si lahko pomagaš s točkovno meritvijo.

Primer: Na mesto, kjer je glavni motiv daš bel papir in ga slikaš s točkovno meritvijo. Kasneje v raw programu na ta papir nastaviš belino.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 08 mar 2010, 18:04 
Odsoten

Hvala obema za koristna odgovora!

Se popolnoma zavedam, da včasih za prikat pravega vzdušja WB res ne sme biti nevtralen. Me pa vsake tolko malo muči, ko slikam kaj v senci, še posebej pa na oko težko nastavljam barvo kože pri portretih (je pol najbolše kar v ČB dat ;) ).

Na vrh
 Profil E-mail  

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 4 prispevkov ] 

Časovni pas: UTC + 1 ura

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom