Teva hvala za link. Sem na hitro preletel. To je tisto o čemer sem govoril – desetinke oz. stotinke milimetra. In seveda objektiv je, kot sem videl, zelo pomembna zadeva v celi zgodbi.
Ko sem v nedeljo slikal, sem bil pozoren predvsem na te stvari. Že najmanjša »sapica« ima posledice pri končnem izdelku. Če bi bili kristali večji bi bilo lažje - sicer imam tudi večje primerke do velikosti 5 cm, vendar so manjši bolj popolni in zame veliko lepši, kot tisti večji (govorim o sedimentnih kristalih, »gorci« so nekaj čisto drugega). Pa o tem kdaj drugič.
Še eno podrobnost bi izpostavil pri fotografiranju kristalov. Svetloba, ki se lomi skozi kristal, na površini ploskev velikokrat ustvari nekakšno »svetlobno meglico«, tako da je včasih prav težko dobiti ostrino, ki si jo želimo. Vse je odvisno od kota svetlobe, ki pada na določeno ploskev in vira svetlobe. To sem opazil že v preteklosti, samo na to nisem polagal kakšne posebne pozornosti. Se je tudi zgodilo, da kakšnega kristala preprosto nisem mogel »pofotkati« tako, da bi bila fotografija uporabna. Sedaj, ko malo odvijam zgodbo nazaj, se spominjam, da so imeli tudi moji »kamnarski« kolegi, ki so ali še slikajo kristale podobne probleme.
Sem mislil nekoč, da je makro fotografija enostavna… že dolgo časa vem, da ni tako…
Zraščen trojček, 6 mm