Pozdravljeni!
V fotografske vode sem pred nekaj meseci zašel predvsem v želji slikati minerale. To je specifična fotografija, največkrat majhnih mineralov velikih od dveh, treh milimetrov do nekaj centimetrov. Predvsem je tu zelo pomembna osvetlitev posameznih ploskev in globinska ostrina, katero je pri tej tehniki fotografiranja težko doseči tako, kot si bi želeli. Posebno poglavje je tudi wb. Večina kristalov (sploh kremenovih) je prosojnih ali deloma prosojnih, nekateri pa so povsem zapolnjeni z raznimi vključki… No vsekakor slikanje kristalov ni tako preprosto kot sem nekoč mislil.
Jaz pri svojem delu uporabljam namizno stojalo, K20D, makro objektiv Tamron 90 mm, makro bliskavico, pri zelo majhnih kristalih včasih tudi Marumi predlečo Close UP +3, stranske lučke za osvetlitev posameznih ploskev, kristal ki ga slikam postavim višje od podlage, tako da ozadje ni moteče. Pri prosojnih in deloma prosojnih kristalih je temno ozadje zaželeno, ko pa je kristal temen ali popolnoma črn pa je scena drugačna. Na temnem ozadju bi težko dosegli želeni učinek. Zato je potrebno zelo eksperimentirati.
Še nekaj: najboljše rezultate sem včasih, ko sem še slikal z »digitalcem« dosegel zunaj pri dnevni, difuzni svetlobi. Vendar pa na razmere, da si lahko privoščimo nekajurno slikanje doma na vrtu ne smemo računati.
Zaenkrat sem odprl to temo tukaj, saj je zvrst specifična, če pa bo admin presodil drugače jo lahko prestavi drugam. Fino bi bilo tudi zraven fotke napisati kateri mineral predstavlja in seveda koliko je velik.
Za začetek ena slikica od danes. Zraščena kremenova kristala – dolžina 15 mm.