Pentaq Q prihaja točno ob pravem času, ko trendi na trgu digitalnih fotoaparatov postajajo vse bolj specifični: vedno večja je potreba po majhnih vendar zmogljivih aparatkih. Pentax je ubral povsem svojo pot z ekstremno miniaturizacijo, ki je (še) uporabna. Po mojem mnenju je Q nadvse pogumna in izvirna kreacija.
Aparat stane pribl. 650 evrov z (odličnim) pancake prime objektivom (1,9/8,5mm ekvivalent pribl. 47mm pri 35mm). Za igračko je to relativno drago in ta aparatek na prvi pogled zaradi dimenzij deluje kot igračka. Vendar le do trenutka ko ga primeš v roko in poskušaš z njim fotografirati. Obdelava je vrhunska ter primerljiva z aparati znamke Leica. Na primer, vratca za spominsko kartico so izdelana dosti bolj kakovostno kakor na več kot 3x dražjem Canonu EOS 5 Mk.II!
Pentax Q je bogat s premišljenimi detajli kot npr. glavni mode-dial in seting-wheel, ki sta estetsko in ergonomsko dovršena. Ali npr. vgrajeni fleš, ki deluje v zloženem in odprtem položaju. Pozornost do pomembnih praktičnih detajlov je na visokem nivoju, npr. navoj za stojalo je točno v optični osi objektivov. Edino, kar me je pri igračkanju s Pentaxom Q zmotilo, je izredno majčken sklop 4-way-controllerja zadaj, ki bi lahko bil vsaj malo večji.
In kvaliteta slike? Konkurenco kot so Canon Gxx in Nikon P7xxx zlahka povozi, tukaj Pentax zmaga z odličnim prime objektivom. (Kako se obnese zoom še ne vem, ker ga trenutno ni na voljo.) S Sony NEX se vsaj po kvaliteti slike zaradi razlik v velikosti tipala seveda ne more primerjati, vsekakor pa ga prekaša po uporabni vrednosti in kvaliteti izdelave. S Sonyjem se lahko kosa tudi z odličnim FullHD video zapisom.
Verjetno Pentaxa Q slovenski prijatelji fotografije ne bodo na veliko kupovali, prepričan pa sem, da ga bomo večkrat srečevali širom po Sloveniji: s seboj jih bodo prinesli turisti! Pentaxu je uspelo ob pravem času ponuditi pravo stvar: Q je prestižni miniaturni aparatek z resnimi ambicijami in visoko uporabno vrednostjo.

Foto (c) dragan grašič 2011 vse pravice pridržane.