Spoznanja in ugotovitve (3. in zadnji del)
Prvi vtis se je potrdil, K-01 ni ljubka igrača (kot nekateri drugi brezzrcalci), vsi elementi na njem so širokopotezno zasnovani. Ali je morda prevelik? Nikakor ne, to je idealen aparat za povprečne šape odraslega človeka. Ko mu natakneš npr. DA15 ali DA70 takoj izgubi igračkaste proporce in postane utilitaren fotostroj. Sem rekej "fotostroj"? Pardon, to je videozverina. Ko se poglobiš v njegove videozmožnosti, na trenutke pozabiš, da je to v bistvu fotoaparat...
Spoznal sem, da je 40mm odlična goriščnica za street photo in pravtako zelo uporabna za video. XS je sicer kul in njegova optična kvaliteta je najbrž na istem nivoju kot Ltd. Toda raje bi se odločil za Limited verzijo, preveč pogrešam Quick Shift in malo me skrbi, če ga bo zaradi miniaturnega obroča sploh možno priklopiti na follow focus.
Kaj prinaša aparat za pentaxovce? Zaradi odsotnosti iskala boste kompozicijo delali na odličnem 3" ekranu. Nekaterim uporabnikom bo to všeč in bodo zaradi tega naredili boljše fotke kot bi jih z optičnim iskalom. Kot sem že povedal, ta aparat zahteva drugačen pristop. Ni brez kompromisov. Največji stunt je gumijast pokrovček na ročaju, ki pokriva priključke in kartico. Težko ga je zapreti, oziroma poriniti nazaj na svoje mesto. Med fotkanjem se s palcem nehote zadaneš obenj in aparat se odpre kar ni lepo niti zaželjeno. (Predstavljam si, da je tisti Pentaxov inženir, ki je zasnoval vratca na K-20 in K-200 dobil živčni zlom, ko je zagledal Newsonovo mehko plastiko.) Všeč mi je izdatna uporaba aluminija (srebrni del, stikalo, obe kolesi in ušesa za pašček). Manj všeč mi je položaj rdečega gumba na ohišju, kjer lahko po pomoti štartaš video snemanje.
Kvaliteta slike je K-5 nivo, kvaliteta videa je trenutno best of Pentax. Hitrost je nivo K-r, ponekod hitrejši (shranjevanje, odzivnost, video), drugod malo počasnejši ali manj natančen (zaklop, AF). Ima dosti rezerv zaradi hitrega procesorja, ponuja pa vse kar že poznate od Pentaxa. Je zanimiva mešanica K-r, K-5 in Q, pa vendarle samosvoj. Marsikdo bo srečen z njim izključno v kombinaciji z XS40. Imel sem ga v črno-srebrni verziji (ohišje in plastika črna, srebrna kapica). Rumeno-črno-srebrna pa je verjetno najbolj udarna barvna kombinacija.
Za koga je? Za vse tiste, ki imajo kup Pentax objektivov na katerih se jim nabira prah. Je za ljudi, ki se radi igrajo in eksperimentirajo. Je tudi dobra izbira za popolne začetnike, ki si želijo visoke kvalitete slik, vendar pa ne želijo imeti dSLRja. K-01 je trenuno najboljša izbira za ljubitelje videa, ki želijo izrabiti kvaliteto Pentax objektivov za snemanje gibljivih slik.
Malo mi je žal, ker ga moram jutri vrniti. Težave z baterijo in slabo vreme so mi prekrižali račune in aparata nisem utegnil spoznati tako intenzivno kot bi želel. Poleg odpičenega dizajna K-01 med ostalimi brezzrcalci izstopa predvsem po uporabni vrednosti - zaradi bajoneta. Njegov bajonet je hkrati njegova največja odlika in njegov največji problem. Zakaj ga to odlikuje pentaxovci veste. Problem je le zato, ker mu bajonet diktira backflange in s tem tudi ostale dimenzije.
cheers,
D.
Test je omogočila prijazna foto-trgovina in uradni Pentax zastopnik za Slovenijo Foto Beseničar.
http://www.fotobesenicar.si/