Stran 1 od 1

Univerzalni objektiv

OdgovorObjavljeno: 29 maj 2018, 09:53
Napisal/-a fotoamater
Spoštovani, prosim če mi svetujete kakšen objektiv naj si kupim za v planine, želim si takega da ima macro in goriščnjico do 300mm. Imam fotoaparat Pentax K-S2, Za vsak odgovor se vam prisrčno zahvaljujem in želim lep dan.

Re: Univerzalni objektiv

OdgovorObjavljeno: 29 maj 2018, 20:50
Napisal/-a cylon
Karkoli najdeš da ustreza tem merilom bo približno enako kvalitetno. Ne pričakuj preveč.

Tale sigma na bolhi če bi kupoval zase. Za hobi uporabo je dovolj: http://www.bołha.com/fotografija-in-opt ... &kw=pentax

https://www.sigmaphoto.com/18-250mm-f35 ... -macro-hsm

Dodatnih 50mm se ne pozna veliko. Tudi tamroni podobnih goriščnic bi ti dobro služili za hribe, kjer šteje vsak gram teže. Če pa to ne igra vloge potem vsekakor dva objektiva. Bo bistveno bolje in glede na kvaliteto ceneje.
Makro objektiva sicer tu ne boš našel preveč uporabnega, za silo pa bodo vsi dovolj.

Re: Univerzalni objektiv

OdgovorObjavljeno: 30 maj 2018, 07:30
Napisal/-a fotoamater
Cylon, hvala ti.., tudi sam sem bil mnenja za to sigmo in tamron 18-250 macro, res je da za malo denarja dobiš malo muzike...drugače imam pentax objektiv 18-270 mm. je pa brez macro in je precej težak, za to bi si kupil enega bolj univerzalnega..

Re: Univerzalni objektiv

OdgovorObjavljeno: 30 maj 2018, 11:26
Napisal/-a Pancolart
Če človek cilja na univerzalnost je kompakt zagotovo boljša izbira. Jaz bi ta univerzalen objektiv zamenjal za klasičen prime tele objektiv in klasičen wide-ange. Skupaj še vedno trikrat ceneje kot AF objektiv, fotke pa bodo lepše. Res, teža bo 300g večja.

Re: Univerzalni objektiv

OdgovorObjavljeno: 02 nov 2018, 08:50
Napisal/-a mlesjak
fotoamater je napisal/-a:Cylon, hvala ti.., tudi sam sem bil mnenja za to sigmo in tamron 18-250 macro, res je da za malo denarja dobiš malo muzike...drugače imam Pentax objektiv 18-270 mm. Je pa brez macro in je precej težak, za to bi si kupil enega bolj univerzalnega..


Živijo.Če dovoliš, še sam napišem mnenje o teh objektivih.
Imam oba Sigmo 18-250 in Pentaxa 18-270 in med njima je kar velika razlika. Za začetek, Sigma je za 20 dag težja in tudi večja od Pentaxa, a zato precej hitreje ostri. Pentax je prava počasna šara, kar se tega tiče in me je že neštetokrat razočaral. Včasih bi ga vrgel čez steno v prepad zaradi zamujenih posnetkov med neskončnim iskanjem fokusa... Premikajoč objekt mi velikokrat uide iz kadra, preden mi aparat s tem objektivom izostri.
Je pa Pentax vsekakor boljši pri fotografiranju proti soncu, kjer nima tistih odsevov čez celo fotografijo, tako kot jih ima Sigma.
Kar se tiče barv, je Pentax malo svetlejši od Sigme, a ima sigma na koncu prijetnejše in bolj polne barve.
Kar se tiče makro fotografije, pa si vsekakor omisli macro objektiv, ki ti bo dal čisto in ostro sliko. Noben zoom objektiv na takem razponu se z njim ne more primerjati, pa čeprav na njem piše "macro". Je bolj marketinška kot pa uporabna poteza.
Dva ali več dobrih objektivov je s stališča fotografiranja vsekakor precej bolj kvalitetna zamisel, če je prioriteta fotografija in lepe razmere. V slabih razmerah (dež, sneženje, prah, veter) pa moraš ob vsaki menjavi računati na to, da boš moral vso to svinjarijo kasneje tudi spraviti iz aparata in seveda tudi iz objektivov.

Re: Univerzalni objektiv

OdgovorObjavljeno: 02 nov 2018, 13:02
Napisal/-a fotoamater
Mlesjak, hvala ti za natančno pojasnilo, mislim da bom razmišljal v tej smeri...