Kako uporabiti M42 objektiv na DSLR

Tema namenjena Pentaxovim objektivom pred K bajonetom. V to skupino spadajo objektivi z navojem m37 in m42

Moderator: TakumarKid

Kako uporabiti M42 objektiv na DSLR

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 20 dec 2010, 23:40

Kot uporabnika M42 objektivov, se večkrat srečam z začudenjem in vprašanji, kako je mogoče te stare objektive uporabljati na najnovejših DSLR aparatih. Poskusil bom čimbolj preprosto opisati kako uporabljati te objektive.
Najprej boste potrebovali adapter, ki bo omogočil namestitev objektiva na aparat. O samih adapterjih je zelo dober in uporaben prispevek dodal Odyn (viewtopic.php?f=31&t=84) in tu ni kaj dodati. Mogoče le priporočilo, da se je najbolje držati originalnih pentaxovih adapterjev, ki so sicer dražji ampak zagotovo najboljši.
Ko imamo adapter, ga najlažje namestimo na aparat tako, da ga preprosto navijemo na objektiv in nato skupaj z objektivom namestimo na aparat. Ko bomo objektiv hoteli zamenjati se objektiv odvije, adapter pa ostane na aparatu.
Večina M42 objektivov ima na zadnjem delu kontakt za avtomatsko zapiranje zaslonke. Na prvi pogled izgleda, da bi stvar znala biti moteča, a vsaj na Pentaxih ta kontakt ne povzroča težav in se nikamor ne zatika. Torej ni potrebe po odstranjevanju kontakta. Večina M42 objektivov ima stikalo za avtomatsko ali ročno zapiranje zaslonke. Pri uporabi na DSLR mora biti objektiv vedno na M nastavitvi. Če objektiv nima možnosti M nastavitve (Takumarjev takih ni) moramo kontakt fiksirati tako, da bo vedno pritisnjen v ohišje objektiva.
Ko imamo objektiv nameščen na aparatu se srečamo s problemom pravilnega merjenja svetlobe. Tu imamo več možnosti, ki jih lahko uporabimo. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, idealen ni nobeden.
Prvi način, ki ga tudi sam rabim, je da imamo aparat v AV načinu. Torej na objektivu nastavimo željeno zaslonko, aparat pa sam izmeri čas. Če imamo objektiv na odprti zaslonki aparat z večino objektivov izmeri čas zelo dobro, z zapiranjem zaslonke se natančnost meritve slabša. Pri večini objektivov je potrebno kompenzirati meritve za -0,7 do -1,3 (velja za Pentax K20d). Je pa to res zelo odvisno od objektiva do objektiva. Zelo podobno ali enako se aparat obnaša, če imamo nastavljen P način.
Druga možnost je fotografiranje v M (manual) načinu s pomočjo zelenega gumba. Ta način posnema delovanje svetlomera na starih aparatih z M42 navojem. Angleško temu načinu rečemo stop down metering. V tem načinu ročno nastavimo željeno zaslonko, z zelenim gumbom naredimo meritev svetlobe in nato fotografiramo. Za rezultate meritev v tem načinu velja isto kot v AV načinu. Na odprti zaslonki razmeroma dobro, z zapiranjem zaslonke pa se točnost meritve slabša. Slabost tega načina vidim v tem, da zahteva malenkost več časa in večkrat nam situacija tega ne omogoča.
Tretji način, ki je mogoče malo manj znan je ta, da uporabimo M način in optični predogled fotografije. V uporabniških nastavitvah v aparatu poiščemo Preview method in se odločimo za optical preview. Pred fotografiranjem premaknemo on/off stikalo v položaj, ki omogoča optični predogled, pri tem se nam v okularju pokaže meritvena skala na kateri lahko popravimo čas tako, da ga poravnamo na to kar priporoča aparat in nato fotografiramo. Zanimivo pri tem načinu je, da nam svetlomer odmeri čas precej bolje kot pri prvih dveh metodah in kompenzacije načeloma niso potrebne.
Četrti način, ki je zelo praktičen in uporaben je s pomočjo živega ogleda. Tu ni kaj dosti za napisat, na aparatu lahko imamo poljuben program (aparat bo vse programe razen M prepoznal kot AV) , zaslonko ročno nastavimo na objektivu, aparat preklopimo v Live view način (pri K20d je najprej potrebno to možnost izbrati v uporabniških nastavitvah) in aparat načeloma dobro izmeri čas osvetlitve. Live view je zelo uporaben za natančno fokusiranje in makro fotografijo, a to bo morda sodilo v temo kako najlažje sfokusiramo manual fokus objektiv.
Upam, da sem bil razumljiv, če nisem bil sem odprt za vsa vprašanja. Pa seveda, če poznate še kako drugo finto, s katero se da ukanit te muhaste objektive, jih seveda lahko predstavite.

edited by moderator: napiše se DSLR (Digital Single Lens Reflex)
Uporabniški avatar
TakumarKid
 
Prispevkov: 1797
Pridružen: 05 maj 2009, 15:45
Kraj: Krasland

Re: Kako uporabiti M42 objektiv na DSRL

OdgovorNapisal/-a frgo » 21 dec 2010, 07:24

Odlično spisano!

Sam uporabljam samo M način + zeleni gumb. Sem že dokaj zverziran in se da kar hitro takole slikat... Priznam pa, da na druge načine slikanja nisem niti pomislil :oops: No, ko bom sam imel kaj več tovrstnega lečovja bom verjetno več eksperimentiral, zaenkrat pa imam samo heliosa 44M.

BTW uporabljam neoriginalen adapter za par € z ebaya in mi dobro služi. Edino namesto tistega priloženega "orodja", ki je iz premehke kovine in se zvija, uporabljam navaden izvijač.
Sony A7, sony fe 28-70, samyang 14 2.8, canon fd 28 2.8, canon fd 50 1.4, canon fd 135 3.5, helios 44m, minolta md 35-70 3.5
frgo
 
Prispevkov: 234
Pridružen: 01 maj 2009, 20:10
Kraj: Trebnje

Re: Kako uporabiti M42 objektiv na DSRL

OdgovorNapisal/-a BeerBelly » 21 dec 2010, 07:58

Super prispevek. Bo potrebno kaj kmalu poizkusiti tudi nekaj takega.

P.S.: Tokina pa dobro služi :)
En Nikon na dan, prežene slabe fotke stran...
BeerBelly
 
Prispevkov: 180
Pridružen: 19 nov 2010, 09:21

Re: Kako uporabiti M42 objektiv na DSRL

OdgovorNapisal/-a stashrudolf » 21 dec 2010, 09:43

Res super spisano Jože.
Jaz uporabljam AV način in mi ustreza. Ob želji po večjem nadzoru preklopim na M način.
Glede adapterja imam doma enega originalnega in eno kopijo. Sem pa tisti jeziček, ki zaklene adapter v bajonet, odvil in sedaj odvijem objektiv z bodyja kot k objektiv (z adapterjem). Mi je tako enostavneje.
Stash
Pentax K10d | Super Tak 28 3.5 | Super Tak 35 3.5 | Super Tak 55 1.8 | Super Tak 50 1.4 | Super-Multi-Coated Takumar 105 2.8 | Super-Multi-Coated Takumar 200 4| SMC Pentax-A 35-105 3.5 | SMC Pentax-A 70-210 4 | Jupiter 85/2 M39 | Metz 58 | Pentax Crossover bag | KATA R-103 | Pentax DA* 50-135 2.8 |
stashrudolf
 
Prispevkov: 150
Pridružen: 01 maj 2009, 05:30

Re: Kako uporabiti M42 objektiv na DSLR

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 21 dec 2010, 11:05

Sam imam trenutno tri original adapterje, dva z zatičem in enega brez, ki pa ga uporabljam le v primerih, da imam v torbi poleg objektivov s K bajonetom enega Takumarja. In potem je ta adapter fiksno na Takumarju.
Jaz tole malo sitno navijanje in odvijanje vzamem bolj kot izziv. Preden menjaš objektiv trikrat dobro premisliš, če se res ne bi dalo s tistim kar imaš na bodiju naredit fotke in velikokrat najdem rešitev (peš zoom, kakšen malo drugačen kot ...). Enostavno oprema te prisili k razmišljanju in ponavadi so te rešitve boljše kot preprosto slediti liniji najmanjšega upora in imet en maxi zoom. To nasplošno velja za fiksne objektive, za M42 pa še malo bolj.
Uporabniški avatar
TakumarKid
 
Prispevkov: 1797
Pridružen: 05 maj 2009, 15:45
Kraj: Krasland

Re: Kako uporabiti M42 objektiv na DSLR

OdgovorNapisal/-a mato » 21 dec 2010, 22:15

Sam imam tudi original adapter in največkrat slikam v M + zeleni gumb načinu. Sem pa enkrat bral članek o optičnem predogledu fotografije (Preview method), ki naj bi bil baje najbolj zanesljiv in sem potem delal primerjavo z M + zeleni gumb in presenetljivo je bil rezultat merjenja svetlobe v obeh načinih vedno enak (K200D). Opažam pa v mojem primeru, da pri večini vrednostih zaslonke meritve uspejo pri določenih, ki pa so vedno iste pa je potrebna korekcija ampak s prakso se to vse osvoji.
Uporabniški avatar
mato
 
Prispevkov: 563
Pridružen: 30 dec 2009, 19:41


Vrni se na Takumar objektivi

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron