Sony a6000

Moderator: TakumarKid

Sony a6000

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 30 apr 2015, 17:30

Nekaj dni je bil po mojih rokah zanimiv brezzrcalni aparat Sony a6000 skupaj s kit objektivom 16-50 f3,5-5,6. Z njim sem preživel tri dni in naredil kakih 300 fotografij, kar je dovolj za nekaj vtisov in primerjav z ostalimi vsaj delno primerljivimi aparati, ki so pri hiši.
Aparat je presenetljivo majhen, sploh glede na to, da ima tudi EVF in celo mali flesh. Je praktično enakih dimenzij kot Samsung NX300, ki pa nima ne EVF-ja in ne vgrajenega flasha. Kljub majhnosti pa aparat vsaj meni lepo sede v roko in z njim sem se počutil takoj na ti. Tudi kit objektiv je v svojem off stanju res zelo mali, v bistvu je palačinka, ki se ko aparat prižgemo poveča v še vedno sprejemljivo velikost. Še vedno je precej manjši kot kit objektiv 18-55 za zrcalnorefleksne aparate. Sicer ima ta zložljiva funkcija tudi eno za ulične fotografe zelo nadležno stvar, ki vsaj mene odvrača od tega kompleta. Od trenutka ko aparat prižgemo, pa do narejene fotke zna namreč preteči kar nekaj sekund. Objektiv se namreč najprej postavi v svojo delovno velikost in na 16mm, kar zahteva še premik na željene milimetre in šele nato fotografiranje. No, je pa to problem zložljivega kit objektiva in ne aparata, z "normalnim" objektivom tega problema ni.
Sama ergonomija aparata ni ravno višek, a ni slaba. Kako zadevo bi sicer lahko poenostavili, recimo izbiro fokusnih točk, ki je v praksi zelo nerodna, tako da sem (kot pri vseh aparatih) uporabljal le sredinsko točko. Če ergonomijo primerjam z recimo njihovim a7 (prvo verzijo) je tu ergonomija res precej boljša.
EVF je zelo dober, povečava sicer ni velika, a v praksi zadeva deluje zelo dobro. Velika prednost EVF pred OVF je da pri EVF dejansko vidimo fotografijo tako kot bo in lahko ekspozicijo (če je potrebno) prilagodimo še preden dejansko fotografiramo. Pa tudi sicer je zaradi načina odčitavanja ekspozicije neposredno s senzorja le redko potrebna korekcija.
AF je hiter, praktično nezgrešljiv, je pa treba napisat, da se pri slabi svetlobi lahko kar nekaj časa išče. AF je vsekakor boljši kot pri Samsungu, pri normalnih pogojih zelo blizu Canona, v slabših pogojih (takih za iso1600 ali 3200) pa ni kos Canonu.
Kakovost slike iz aparata je zelo dobra. Do ISO1600 je slika vsaj tako dobra kot iz mojega Canona 5DmkII, sploh je jpeg neposredno iz aparata res odličen. Raw format sicer pokaže vse slabosti kit objektiva, a fotka je zelo prožna in iz nje se da mariskaj naredit.
Zdaj pa nekaj besed o kit objektivu. Dobra stran je da je majhen in da se prične pri 16mm, kar je občutno širše od 18mm iz Samsunga. Če delamo le jpeg format fotke je tudi kvaliteta solidna, sicer se mu na skrajnih koncih vidi nekaj slabosti, a nič pretresljivega. Če pa pogledamo raw fotografijo pa je zadeva res slaba, objektiv na širokem kotu kaže močno distorzijo, resolucija na odprti zaslonki je na robovih slaba, CA na robovih zelo izražen, vinjetiranje na 16mm zelo očitno. Pravi čudež je kako aparatu uspe vse to popravit do te mere, da je jpeg fotka pravzaprav čisto solidna.
Za konec bom napisal, da je to zelo zmogljiv aparat. Z dobrim objektivom bi bil sposoben še bistveno več. Ko ga imaš v rokah se ti zdi, da imaš kompakta, ko gledaš fotografije pa dobiš občutek, da si rokoval s profesionalnim aparatom. Sploh za družinsko in popotniško fotografijo je tak aparat več kot dovolj, bolj resen uporabnik bi znal trčiti v problem bolj šepavega sistema s precej luknjami v ponudbi. Sam zaenkrat vidim tak aparat bolj kot dopolnilo "pravega" aparata.
Še par fotk sprehoda po Trstu. Vse le minimalno popravljeni jpegi direkt iz aparata.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
TakumarKid
 
Prispevkov: 1797
Pridružen: 05 maj 2009, 15:45
Kraj: Krasland

Re: Sony a6000

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 30 apr 2015, 18:35

Pozabil sem še omenit zadevo, ki se mi zdi totalno nerazumljiva. Namreč ravno tako kot pri Samsungu tudi pri Sonyiju poleg aparata ne dobite zunanjega polnilca ampak se baterija polni preko USB priključka na aparatu. Tale zunanji polnilec bi podražil aparat mogoče za kak euro ali dva, a prišparal marsikatero zamero.
Uporabniški avatar
TakumarKid
 
Prispevkov: 1797
Pridružen: 05 maj 2009, 15:45
Kraj: Krasland

Re: Sony a6000

OdgovorNapisal/-a bladesan » 30 apr 2015, 18:56

Dobro spisano, sam sem ga potestiral v trgovini, ker me je zanimalo zakaj ves ta hype. Se pridružujem mnenju glede ergonomije - fotklc lepo sede v roko in ga je prijetno hendlati zaradi majhne teže.Tudi mene je motila izbira AF točk .. če bi dodali še en način z 11 točkami, ki je aktiven vedno (ni treba pritisniti OK), bi bilo idealno :).
Moti me da je LV vedno aktiven - ali obstaja možnost da je namesto LV prikazan nekakšen Info zaslon in je LV viden samo preko EVF (ki je mimogrede odličen).
Zmožnost delanja fotk ne morem komentirati, predvidevam namreč, da so vsi današnji APS-C solidni.
Se strinjam da je izostanek zunanjega polnilca kiks (verjetno se lahko dokupit za 30-50€) in je verjetno nuja če imaš 2 bateriji - kakšna se ti zdi avtonomija, TakumarKid?
Všeč mi je da lahko bounceaš flash, ne vem zakaj DSLRji niso zmožni tega?
Overall zelo soliden fotklc za super denar ..
Slika
bladesan
 
Prispevkov: 334
Pridružen: 08 mar 2013, 19:25

Re: Sony a6000

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 01 maj 2015, 07:42

Zaslonček se da prestavit v info mode, da se ga pa tudi popolnoma ugasnit in se za vse nastavitve in celotno delovanje aparata zanašati samo na EVF. Ravno tako je možen obraten način, torej popolnoma ugansiti EVF in vse prenesti na zaslon.
Prijatelj pri katerem bo aparat našel svoj novi dom malce tarna, da je aparat glasen (do sedaj je imel samo kompakte), meni se ni zdel pretirano glasen. Mogoče je malenkost bolj glasen kot Samsung.
Koliko vzdrži baterija nisem konkretno preizkusil, vsak dan sem pri približno 50% baterije in kakih 100 posnetkih aparat dal na polnjenje. Sem pa precej pregledoval fotke, pa se igral z nastavitvami, pa nekaj panoram naredil, tako da realno je težko ocenit.
Če dam malce neposredne primerjave s Samsungom NX300, ki je aparat nekoliko nižjega cenovnega razreda bi rekel takole.
Ergonomija je rahlo v prid Samsunga (predvsem zaradi funkcije ifn, ki se nahaja na objektivu in nadomešča drugi kolešček na aparatu), kvaliteta slike je pri Soniju nekaj boljša, Sony ima EVF, kar je nekaterim nuja, a se da živeti tudi brez. AF je boljši pri Soniju, malce boljša hitrost in nekaj manj iskanja pri slabših pogojih. Samsung ima zaslon na dotik kar zna biti zelo uporabno. Recimo AF točko enostavno izberemo z dotikom na zaslon. Če bi na Samsunga nataknili namesto 18-55 (ki ni ravno najmanjši), novejšega ravno tako zložljivega 16-50, bi v bistvu dobili zelo primerljiv aparat le brez EVF. Področje kjer je Samsung slabši pa je zagotovo hitrost procesiranja. Če imamo nastavljen raw+jpeg in naredimo recimo tri ali pet posnetkov potrebuje aparat kar nekaj sekund preden vse to požere, pri Soniju je ta stvar zelo hitra.
Uporabniški avatar
TakumarKid
 
Prispevkov: 1797
Pridružen: 05 maj 2009, 15:45
Kraj: Krasland

Re: Sony a6000

OdgovorNapisal/-a Pancolart » 01 maj 2015, 08:12

Fina recenzija, še boljše fotke, sploh stopnice v morje so mi všeč. Očitno se da s kitom tudi portret narest.
Vintage lenses age like wine.
Pentax Q, Nikon J3, Sony NEX-C3, Sony A7, Pentax 67
Uporabniški avatar
Pancolart
 
Prispevkov: 924
Pridružen: 18 maj 2009, 09:10

Re: Sony a6000

OdgovorNapisal/-a greg » 01 maj 2015, 19:50

Fajn je prebrat še kakšen domač test opreme, lepa predstavitev, čeprav je Sony. :)

p.s.:še več takšnih in podobnih testov!
Uporabniški avatar
greg
 
Prispevkov: 1641
Pridružen: 24 jan 2011, 16:58


Vrni se na Brezrcalni aparati

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron