Pentax K-3

debata o DSLR aparatih Pentax - od prvega Pentax istD do najnovejšega Pentax K-5 ....

Moderator: TakumarKid

Re: Pentax K-3

OdgovorNapisal/-a Giklab » 14 dec 2013, 12:15

Tipček na Photouniverse je lepo rekel: če dobivaš neostre slike, naštimaj 14MP JPEG da bo podobna rezolucija kot prej, in potem ugotavljaj ali je aparat problem ali ti.
Giklab

Kraj: Miren

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 14 dec 2013, 12:52

anzeax je napisal/-a:Lepo napisano, na koncu je žal vse v denarju, ni mi žal, da sem vzel K-3 je boljši od K-5 II, ko sem tu na forumih prebiral razne ugotovitve sem se osredotočil na "neostre" fotke in dejansko se to opaža, je pa posledica nepoznavanja funkcij in nastavitev, le te močno presegajo tiste v K-5 II so še bolj detaljne in se jih še učim s pomočjo navodil, ki pa jih od K-10 nisem več uporabljal. Da se dobit ostre fotke le ne tako na hitro, kot mogoče s predhodnimi modeli, ena fora je, bom napisal bolj po domače, če sem imel izbrano samo eno točko v centru (spot) se je res dogajalo, da posnetek ni bil oster, ob izbiri (sel) nastavim na 9 točk in to močno popravi rezultate no to je pač bolj po domače napisano a deluje v praksi.
Zaključek je le ta, da je vseeno malce bolj zahteven od predhodnih modelov in vreden nakupa :)

Napisano se lepo navezuje na debato v klepetalnici, da se današnji aparati (in Pentax je tu v špici) obračajo proč od bistva fotografije. En milijon možnosti za falit fotko in za vsako specifiko neke fine nastavitve za potegnit najboljše iz aparata.
Potem pa daj tak aparat v roke začetniku (ker K3 v kombinaciji z 18-(55)-135 je entry level aparat) in ga poskusi naučiti kaj je bistvo fotografije. Več časa bo preživel z brskanjem po menujih in z branjem navodil kot z fotkanjem.
Uporabniški avatar
TakumarKid

Kraj: Krasland

OdgovorNapisal/-a Giklab » 14 dec 2013, 13:22

Moj bog ma ce te tako moti zakaj ne das na Manual mode in MF? Na kaksen nacin tiste ekstra nastavitve motijo "hurr durr derp bistvo fotografije"? A ni dobro, da so nastavitve tam, za tiste ki jih hocejo/rabijo? Ce jih ne rabis, jih ne tikas. It's that simple.
Giklab

OdgovorNapisal/-a anzeax » 14 dec 2013, 13:57

nikjer nisem napisal da me kaj moti, ce si mislil name.
Pentax K-3; DA*16-50, DA*50-135, DA*300, DA10-17, A50/1,7, FGZ360, Pentax Flucard 16 gb, HD PENTAX-DA AF REAR CONVERTER 1.4X AW
anzeax

OdgovorNapisal/-a Giklab » 14 dec 2013, 15:29

anzeax je napisal/-a:nikjer nisem napisal da me kaj moti, ce si mislil name.

Nisem mislil tebe ;)
Giklab

OdgovorNapisal/-a jane7l » 14 dec 2013, 15:29

tle se jaz zelo zelo strinjam z jožetom. to, da ti lahko nastaviš vsako malenkost na aparatu, da imaš v menuju ene 500 možnosti, nima nobene veze s fotografijo. žal je tako, da teh stvari ne moreš samo pustiti pri miru, ker ti zelo vplivajo na fotke. pa ne govorimo o fokus in exposure nastavitvah (!!!). žal sem jaz tudi tak fotograf, da hočem prijet aparat v roke in fotkat, ne pa se vsakič pol ure ukvarjat in hodit po menujih. sicer sem štromar in tudi en malo računalničarja, pa je tudi tole pomagalo k menjavi sistema. leica je tle drugi ekstrem, 15 stvari v menuju...
še vsak nov pentax je bil precej boljši od predhodnika. pentax je sicer čisto super aparat. živi pa pretežno od vernikov in začetnikov. verniki si ne dajo nič rečt in so sigurni v svoj prav (katerikoli pentax forum vzamemo), začetniki pa pač fotkajo s kit objektivom, ker jim je nekdo rekel, da je pentax fajn.
pa bog gor ali dol...
pentax k7 + grip, mz-5n, sp 1000, da 15/4 ltd, fa 31/1.8 ltd, fa 77/1.8 ltd, falcon 8/3.5 fisheye, revuenon 55/1.2, leica m7, m8, 50/2, 90/2.8, voigtlander 15/4.5, 25/4, 35/1.4, 50/1.5, mamiya c3
jane7l

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 14 dec 2013, 17:46

Giklab je napisal/-a:Moj bog ma ce te tako moti zakaj ne das na Manual mode in MF? Na kaksen nacin tiste ekstra nastavitve motijo "hurr durr derp bistvo fotografije"? A ni dobro, da so nastavitve tam, za tiste ki jih hocejo/rabijo? Ce jih ne rabis, jih ne tikas. It's that simple.

Vprašaj se zakaj si sploh kupil fotkič? Zato, da z njim fotografiraš ali zato, da preiskušaš pri katerih nastavitvah je določen motiv bolj oster?
Kot sem že v klepetalnici napisal, me ne motijo programi (Av, Tv, ....), moti me to, da imaš še za vsako najmanjšo piz......, vsaj tri ali pa kar pet različnih možnosti nastavitve. Prižgeš aparat, narediš fotko, ugotoviš, da ti nekaj ne štima in iščeš v Exifu, menujih in navodilih, kje je tista funkcija, kjer si zajebal nastavitev. S tem se pri fotkanju me mislim ukvarjat. Na srečo je moj trenutni digitalni aparat še dokaj preprost za uporabo, pa vseeno ima teh nastavitev za moj okus preveč.
Uporabniški avatar
TakumarKid

Kraj: Krasland

OdgovorNapisal/-a Big A » 14 dec 2013, 18:24

Imaš popolnoma prav.
Demokracija potrošništva.. še kruha ni več mogoče enostavno kupiti tako kot včasih. Sedaj je treba izbirati med desetinami različnih vrst :? .
Če se malo pohecam, jih je kar nekaj, ki si želijo fotografirati karseda preprosto.
Na voljo je primitiven lesen 'aparat' brez leč, ki se menda celo precej dobro prodaja :D :D ..
http://ondu.si/ONDU-Pinhole-cameras-1
Big A

OdgovorNapisal/-a adminko » 14 dec 2013, 18:44

Tisti ki imate k3 me zanima ali lahko nastaviš tako da izbiraš AF točke zgolj s pritiskom na smerne tipke ali moraš predhodno stisniti tisti sredinski gumbek (OK) in šele nato lahko izbiraš AF točke?
Uporabniški avatar
adminko
Globalni moderator

OdgovorNapisal/-a Dare » 15 dec 2013, 13:13

Če koga zanima si lahko ogleda tole zelo obsežno predstavitev Pentax K-3.

http://www.youtube.com/watch?v=88R8jfhf ... u6ggLCP50w
Cameras and lenses don't take pictures, photographers do!
Uporabniški avatar
Dare

OdgovorNapisal/-a anzeax » 15 dec 2013, 14:35

adminko je napisal/-a:Tisti ki imate k3 me zanima ali lahko nastaviš tako da izbiraš AF točke zgolj s pritiskom na smerne tipke ali moraš predhodno stisniti tisti sredinski gumbek (OK) in šele nato lahko izbiraš AF točke?

Ko imaš enkrat izbrano SEL izbiraš točko ali skupino točk samo s smernimi tipkami brez OK gumba. Poglej video na Daretovem linku okoli 29. Minute :)
Zadnjič spremenil anzeax, dne 15 dec 2013, 20:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Pentax K-3; DA*16-50, DA*50-135, DA*300, DA10-17, A50/1,7, FGZ360, Pentax Flucard 16 gb, HD PENTAX-DA AF REAR CONVERTER 1.4X AW
anzeax

OdgovorNapisal/-a Giklab » 15 dec 2013, 18:07

Anzeax, a lahko nekaj poskusiš? Poskusi najt nek prizor, ki kaže ogromno CAja in potem naštimaj CA Correction ON in črnobele slike.

Sem se zafrkaval z JPEG nastavitvami, moj K-5II v tem primeru 'popravi' BW sliko, da dobiš črno-belo z vijola in zelenimi robovi.
Giklab

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Pentax - DSLR

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost