Nakup prvega DSLR! - Pentax k-r?

debata o DSLR aparatih Pentax - od prvega Pentax istD do najnovejšega Pentax K-5 ....

Moderator: TakumarKid

Re: Nakup prvega DSLR! - Pentax k-r?

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 17 apr 2011, 18:04

V tej trgovini smo v naši hiši že nekaj kupovali. Mislim, da pri nas ceneje ne pridemo, no mogoče se pa motim.

http://www.srsmicrosystems.co.uk/5426/P ... enses.html
Uporabniški avatar
TakumarKid

Kraj: Krasland

OdgovorNapisal/-a ploski4 » 17 apr 2011, 18:54

eljuero, glede na relativno majhno razliko, ko odšteješ popust pri fotomarketu, svetujem da aparat kupiš doma. Garancija v Sloveniji je v dobi elektronike vseeno zelo dobrodošla, kakih 50 € razlike pa ne odtehta nevšečnosti, ki ti jih nakup v tujini lahko povzroči pri morebitni reklamaciji ali kakršnem koli zapletu.
ploski4

OdgovorNapisal/-a eljuero » 17 apr 2011, 21:20

Ja, ziher je ziher, vendar mi je prav to po svoje zanimivo, saj do sedaj še nisem imel nobenih težav. Roba začuda vedno pride ... sem potrkal :)
Je pa seveda super, če je evropska garancija.
Če kupiš v EU, bi skoraj morala biti, nisem pa prepričan. Kako je pri pentaxu, ima EU garancijo?
eljuero

OdgovorNapisal/-a TakumarKid » 17 apr 2011, 21:41

Na žalost evropska garancija pri nas ne velja. Mi niti ni jasno zakaj je to tako. Pač za nekatere stvari še nismo v Evropi ali pa je to le muha lokalnega trgovca. Jaz se za Slo garancijo ne oziram preveč, ker meni najbližji servis podpira EU garancijo. Če je razlika v ceni tja do 10% je vseeno bolje kupit pri nas, drugače pač ne.
Uporabniški avatar
TakumarKid

Kraj: Krasland

OdgovorNapisal/-a RLSD » 19 apr 2011, 10:57

Tudi sam se spogledujem s K-r kot prvim DSLR.

Me pa bega primerjava s K-x na strani dpreview kjer je v nekaterih kategorijah slabše ocenjen pa čeprav na začetku pravijo da je identičen kot K-x in kot je omenil uporabnik eljuero mu v minus štejejo tudi problem AF. Kako resničen in realen je ta problem pri nastavitvi AUTO?

Hvala za odgovore.
RLSD

OdgovorNapisal/-a greg » 19 apr 2011, 20:43

Zdravo, sem moral kar takoj sprobati auto, ker sem tudi sam postal radoveden kako deluje auto in af v auto funkciji. Običajno Auto Pict ne uporabljam, sem pa naredil par posnetkov pred nekaj minutami, da vidim kako deluje.
Prvo fotografijo sem stestiral kar na monitorju brez neke dodatne razsvetljave, pri drugi pa je bila prižgana medla sobna halogenka, tako da se je vklopila pomožna ostritvena lučka na aparatu, kar je običajno v temnejših pogojih. Af je bil natančen in pri prvi hiter, pri drugi si je pomagal z vgrajeno lučko, pa vseeno dovolj hiter. Po nakupu sem imel nekaj težav s sprožitveno tipko(do polovice...) in af, ker se drugače odziva kot kompakt, zdaj pa sem z hitrostjo in točnostjo af povsem zadovoljen, brez problemov. Drugače pa lahko jutri sprobam auto funkcijo na dnevni svetlobi in pripnem še kakšno foko.
Se mi zdi tale auto p. kar 8-) .
Slika
148mm, f6,3 1/125s, iso3200
Slika
118mm, 1/4s, f6,3 iso3200
(Oprema Pentax K-r in tamron 18-200, fotografiji samo resize na 800px in avto. usm.)
lp
Uporabniški avatar
greg

OdgovorNapisal/-a eljuero » 20 apr 2011, 18:17

thx kar z moje strani, jaz se še vedno odločam ...
eljuero

OdgovorNapisal/-a Nurtuby » 20 apr 2011, 21:00

Če sta začetnika, bosta rabila izobraževanje in podporo. Sam fotoaparat še ni garancija za dobro fotko. Na tem forumu bosta dobila vse: Dober popust, vrhunsko in cenovno normalno izobraževanje, ter seveda podporo vseh članov/članic tega foruma. Res da smo včasih malo strogi, ampak debela koža v fotografiji prav pride :twisted:
PENTAX K-5 II - objektivi so pa še skrivnost :P
Nurtuby

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a RLSD » 22 apr 2011, 08:18

Hvala greg. Je nastala še kaka slika na dnevni svetlobi? :)
RLSD

OdgovorNapisal/-a greg » 22 apr 2011, 09:44

Je, jo prilepim popoldne, ko bom doma.
lp
Uporabniški avatar
greg

OdgovorNapisal/-a greg » 22 apr 2011, 14:21

Ti so v auto p. resize na 1024x:
Slika
...blokovski macro avto portret :D
Slika

Ta je v scene landscape:
Slika

Po moje je boljša uporaba scenskih načinov na koleščku: pokrajna, macro, šport(gibajoči ob.), portret..., da sam določiš kaj boš fotografiral. Imaš pa še možnost povečati dinamični razpon v prednastavitvah, high lights ali za temne predele. In prednastavitve kontrasta, ostrine, barve... ali pa izbira RAW formata. S temi nastavitvami se še nisem veliko igral, ker poskušam malo več časa nameniti učenjem post produkcije. Drugače pa kot vsak začetnik pozabljam na pred nastavitve WB, iso itd. včasih zaradi tega uspe kaj fajnega včasih pa :? . Kakšen bolj izkušen fotograf bi znal iz te opreme in PP narediti "fotke, da te kap" , nam začetnikom pa niti najdražja oprema tega nebi omogočila.
Kar se pa tiče af "pomankljivosti", je pa to bolj kot ne softwerska reč, ki se z vsakim naslednjim firmwerom lahko samo še izboljša.
lp
G.
Uporabniški avatar
greg

OdgovorNapisal/-a eljuero » 10 maj 2011, 06:15

No pa preizkušam srečo z uvozom K-r kita z 55 in 300 DAL lečama (besničar nima tega kita??)

Bi pa vprašal, kakšne so dejansko razlike med DA in DAL lečo?
Zasledil sem, da je DAL pač okrnjena različica, priložena kitu (nima možnosti preklopa na ročni fokus, nima priložene blende, plastični navoj).
Kaj pa sicer kvaliteta optike, izdelave, premazi ... je to isto?
eljuero

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Pentax - DSLR

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost