blueboy je napisal/-a:jao, tole temo spremljam že nekaj dni in prihajam do bolečega spoznanja
Očitno sem bil nekega dne na napačnem kraju, kjer je Pentax delil sponzorsko opremo.
Toliko hvale, in to "4 free" ...
blueboy, odkod ti ideja da pentax (ali kateri koli drug proizvajalec fotoaparatov) daje promocijsko opremo uporabnikom? v katerem svetu pa živiš? jaz v 25 letih nakupovanja takšne in drugačne fotografske opreme pri nas in v tujini nikoli nisem dobil nič omembe vrednega zastonj. niti kakšne kape z logotipom ali majčke, ki pa je verjetno ne bi nosil javno! fotografska industrija pač ni primerljiva z kozmetičo ali frizersko, kjer radi dajo kakšen promo vzorček zastonj.
Upam, da ne bo kaj jeze, ampak jaz osebno razmišljam takole:
Za street fotografijo ne bom govoril, ker odkrito rečeno ne vem kaj vse bi spadalo v to notri,
"to notri" je reportažna fotografija (po navadi ČB, kar pa ni nujno), ki se dogaja na vseh javnih mestih, trgih, ulicah...
ampak glede naravoslovne, je pa 300 f4 malo bogo vse skupaj. Če pomislimo malo bolje Pentax še ni dal ven enega telekonverterja, ki bi podpiral af sistem da* objektivov, pa so zunaj že lep čas. Res pa je tudi, da bi več kod 300 mm potrebovali zgolj v Sloveniji, ker drugje ti žival je iz roke
če si pripravljen porabiti nad 4000,- evrov za ekstremni teleobjektiv in pri tem fotografirati s Pentaxom, ni problema! Sigma dela zelo dobre objektive ekstremnih goriščnic, po katerih segajo tudi fotografi z Canon in Nikon fotoaparati...
Pentax nima 70 - 200 2.8 objektiva (ima 50 - 135 mm, ki je krateeek, vendar je odličen objektiv), nima 300 2.8 objektiva( na kerega bi lahko nataknil telekonverter), nima več kod 300 objektiva, nima TELEKONVERTERJA, ...
ta primerjava ponazarja, da nisi popolnoma dojel v čem je pravzaprav prednost dSLR sistema s APS-C senzorjem: gre za to da so objektivi bistveno manjši pri istem vidnem polju (npr. 50-135 = 70-200). pravtako je jasno zakaj Pentax nima 70-200 fullframe objektiva: zato ker nima fullframe aparata!
Po tem pa se vprašam:
In kako je lahko Pentax namenjen profesjonalnemu fotografu, ki fotografira wildlife, od tega živi in more konkurirati z svojimi fotografijami vsem ostalim, ki to opremo imajo???
med wildlife fotografi jih kar nekaj uporablja Pentax opremo, ker je Pentax prvi začel proizvajati zatesnjene in robustne fotoaparate z odličnim razmerjem med zmogljivostmi in ceno. med wildlife fotografi, ki si sami financirajo opremo, jih velika večina uporablja Sigma objektive, ne glede na znamko aparata.
Mislim, da se je mnogo ljudi, ki imajo Pentaxa zanj odločilo na podlagi preteklih pozitivnih izkušenj z njim in nostalgije, ali želje, da bodo lahko nanj natikali oldtimerje. Pa da se ne bomo narobe razumeli, stari objektivi so odlični, vendar so po večini namenjeni ljubiteljski fotografiji.
kar se konkretno mene tiče, čisto narobe natolcuješ. Pentax sem nabavil brez kakšnih nostalgičnih izkušenj (čeprav sem nekaj let uporabljal Pentax 67), ker mi je Canon fullframe sistem prevelik in pretežak za prenašanje sem si dodatno omislil Pentax sistem.
cheers,
d